Ketam Sungai

Posted on 18th October 2009 by Mohd Khairudin in Maklumat,Renungan - Tags: ,

Teringat sewaktu kecil-kecil dahulu, masa berada di kampung bila tengok banyak ketam sungai. Lama dah tak makan ketam sungai, rasa teringin sangat sebab dah lupa keenakan dan kemanisan isi dia. Berbeza dengan ketam laut yang lebih mudah untuk diperoleh di pasar-pasar. Tapi kali ni di pasar malam terjumpa sorang penjual ketam nipah ni apa lagi tanya berapa harga. Harga yang kecil sikit saiz dia RM10.00 sekilo manakala yang besar pula RM20.00 hinggit sekilo. Memandangkan sudah lama tak menjamah isi ketam nipah(ketam sungai ni, maka beli lah 2 ekor ketam besar dengan harga RM10 ringgit. Selepas beli macam mana nak masak ni? Telefon pula mak di kampung..Akhirnya sepakat untuk…rebus pun sodap. Kata mak; ” Mahal teh lek sano, lek sini sepuloh rial ado la dale 3,4 ekor”. Nak makan tak kira sangat sebab dah lama tak jumpa.

 

Masa dulu semangat tangkap ketam dengan ayah pergi ke sungai, seronok sangat bila berjaya tangkap sendiri ketam. Pengalaman disepit ketam pun sukar untuk dilupakan, huhu sakit “siot” :-) . Tak percaya ha! Cuba letak tangan nak tau

 Ketam Dalam Periuk

Biasanya kalau musim tangkap ketam kira macam pergi berkelah, bawak bekal nasi, lauk, air minum dan tak lupa umpan ketam iaitu ikan kering(masin). Masa ni memang best, pergi sekolah pun teringat macam mana nak tangkap ketam hihi.. Ha! Yang ni lebih kurang rupa alat yang saya pakai untuk tangkap ketam;

 Bito

mana tak sepit tangan dah alat penangkap dia “open air”, kena cergas la untuk tangkap dia dan kurung. Takut juga main-main di tepi sungai masa dulu al maklum lah di air yang tenang jangan disangka tiada bu… Meremang bulu roma, buat tak reti je masa tu.

Ok berbalik pula dengan dua ekor ketam tadi, selepas direbus apa lagi Asyraaf pun; “nak tam! Nak tam!”. Seronok la dapat menikmati makanan yang dah lama tak makan. Mak Asyraaf :-) kata dia tak pernah makan ketam ni, masa beli kat pasar tempoh hari tengok ketam ni dia kata macam tak lalu tapi bila lihat ni

Ketam Siap Untuk Dimakan

Emmm..lepas tu Licin!

p/s: Cintailah Sungai Kita agar kebersihan terbela dan hidupan sungai kekal memberi manfaat pada kita. Jangan seperti ketam mengajar anak berjalan. Tak perlu tengok orang, tapi tengok dan nilai diri kita :-) 

VN:F [1.8.1_1037]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.8.1_1037]
Rating: 0 (from 0 votes)
Related Posts with Thumbnails

6 Comments »

  1. betull.. sekali rasa, mesti nak lagii..
    kalau din jumpa adik ngan ayah akak, mesti boleh geng.. sebab diorang pun hobi cari ketamm..
    tapi cari kat muara sungai, dekat-dekat dengan laut.. tak tau la jenis apa.. kecik2 je selalunya..
    hmm.. tak kisah la apa pun namanyaa..
    yang penting, goreng pun sodappp..
    heheeh..

    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0 (from 0 votes)

    Comment by kak lin — October 19, 2009 @ 11:48 am

  2. emm..boleh geng tu, merasa ketam yang dicampur dalam kuetiaw goreng pulak huhu. Terima kasih dengan komen yang diberi

    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0 (from 0 votes)

    Comment by Khairudin — October 19, 2009 @ 12:43 pm

  3. Salam bang, kat pasar malam mane jual ketam ni? Puas saya cari tak jumpa2..

    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0 (from 0 votes)

    Comment by alique — February 15, 2012 @ 6:47 pm

  4. @alique, kalau kat bandar susah sikit la kot, kat pasar malam pauh, arau ada tapi kadang-kadang juga adanya..barang susah nak dapat bang.. sini sebab ada yang bela

    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0 (from 0 votes)

    Comment by Mohd Khairudin — February 16, 2012 @ 6:33 pm

  5. ketam sg ni mmg best terutama kalau rebus dgn maggi. Alah nak tangkap pun tak susah mana..beli bito letak umpan ikat tali pastu campak je dlm sungai, ptg g angkat pastu masak,..dah habes cita..senang je..

    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: +1 (from 1 vote)

    Comment by abdullah — March 22, 2012 @ 1:25 pm

  6. @abdullah, emm betul tu, ketam masak dengan kuey teow goreng pun sedap, kuey teow ketam erm nyam nyam :-) thanks for coming and sharing

    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0 (from 0 votes)

    Comment by Mohd Khairudin — March 22, 2012 @ 10:15 pm

Leave a comment