Sudah lama rasanya tidak mengajar orang. Dalam masa belajar ilmu berkaitan laman web adalah baik kiranya kita berkongsi atau berbincang serba sedikit tentang bahasa laman web. Entri untuk kali ini mungkin tidak sesuai bagi yang telah celik IT 🙂 . Bagi mereka yang berada pada tahap intermediate dan advance mungkin entri ini akan mengakibatkan anda berasa muak. Sebenarnya entri ini khas untuk dikongsi bertujuan bagi memudahkan kerja -kerja atas talian yang mungkin sudah lupa dan tak perlu untuk membuka buku. 

Baiklah jika bahasa komputer biasanya melibatkan Visual Basic, apakah bahasa bagi Laman Web? Khas untuk mereka yang baru nak kenal laman web. Laman Web pula ada minisite, homepage, portal dsb. Ok bahasa bagi laman web banyak dan bergantung kepada kegunaannya. Contohnya HyperText Markup Language(HTML) merupakan asas dalam membuat laman web. Jika ingin memiliki laman web yang “dynamic” atau boleh berinteraksi seperti penghantaran dan penyimpanan data boleh juga menggunakan PHP. Oleh sebab PHP merupakan bahasa yang boleh didapati secara terbuka atau “Open Source” dan ia senang digunakan maka ia merupakan bahasa yang paling banyak digunakan di laman-laman web pada masa kini. Selain itu Java, asp, aspx dan banyak lagi turut digunakan untuk membangunkan laman web.

Eeii betul ke ni ? Huhu! Baiklah apa yang telah saya faham dan sukacitanya saya berkongsi tentang asas dalam HTML ialah ; Fail untuk laman web bagaimana rupanya ?  internet explorer(IE)

Sekarang kita lihat pula jika kita menggunakan Mozilla Firefox;(versi khas untuk budak sekolah belajar ni)

Mozilla Firefox

Bagaimana wujudnya fail ini? Kenapa index?

Bersambung…

p/s: Ilmu Bukan Untuk Dibanggakan Tetapi Untuk Diaplikasi, Dimanfaat dan Dikongsi bersama

5 visitors online now
2 guests, 3 bots, 0 members
Max visitors today: 14 at 02:05 pm UTC
This month: 17 at 05-14-2022 10:11 am UTC
This year: 156 at 02-27-2022 02:14 am UTC
All time: 281 at 02-16-2021 04:33 am UTC