Cara Jimat dan Selamat Pos Barang

Sekarang ni ramai yang buat bisnes pos barang. Ada yang guna Ebay, Mudah, Lelong dan sebagainya. Ada yang nak buat tapi tak tahu, maka ramai lah yang membeli eBook yang berkaitan. Pada pandangan aku la jika suatu benda yang kita nak buat jika kita tak mahu baca dan tak mahu belajar senang cerita tak nak berusaha sampai bila pun kita tak tahu. Beli eBook pun bila buka eBook tu baca belum habis lagi dah tak sabar nak buat pun tak jadi. Yang untungnya cuma mereka yang berjaya menjual eBook. Tapi tidak salah kerana bila-bila masa pun boleh buat rujukan balik cuma masa terbuang sikit. Buat koleksi pun ok juga eBook tu. Aku bukan nak bercakap tentang eBook tapi nak bercerita tentang Pos Barang, ya! Cara Selamat Pos Barang pada pandanganku. Barang yang kita nak pos mungkin pakaian atau barang-barang, dokumen dll. Memandangkan masih ramai yang tidak tahu kaedah untuk pos barang lebih selamat aku saja pandai-pandai je ni, kalau tersilap juga komen-komen la ya.

Sebelum tu nak tanya sikit korang ada lesen ke main jual beli barang melalui pos tu? Barang-barang tu original ke tak tu? Kalau sekadar nak tolong kawan-kawan yang nak pakai barang,”Nak Idup”,tolong kawan-kawan berniaga tu tak kisah lah tapi kalau untuk tujuan komersial fikir-fikir la. Negara kita ni ada undang-undang bukannya apa harga barang makin hari makin naik, para peniaga yang berdaftar kena bayar lesen, sewa premis, cukai jadi tak adil lah cuma peniaga yang naikkan harga barang yang tak berpada-pada tu hmm tanya orang KPDN la.

Baiklah berbalik kepada urusan pengeposan barang. Oleh sebab aku ada pengalaman sikit-sikit tentang pos barang. Cara yang selamat untuk pos barang senang saja pergi pos kat Pejabat Pos Malaysia la Ha! Ha! Ha! :lol:  . Sorry melawak, jika nak pos dalam negeri minta dengan orang jaga kaunter tu “Pos Daftar/Register Dalam Negeri”. Jika nak pos ke luar negeri minta dengan orang jaga kaunter tu “Pos Register/Daftar Luar Negeri”. Bukannya apa senang nak track id number. Ini bagi yang nak pos barang cara ekonomi, kira selamat tanpa rushing la. Pos Laju dan Pos Ekspress tu nama lagi “Laju” dan “Ekspress”..Kalau kita nak naik Boat Laju dan Bas Ekspress faham-faham la harga dia :-) .  Oh! ya satu lagi jika mahu pos barang ke luar negeri minta borang kastam yang warna hijau tu untuk declare barang. Rasanya setakat ni saja lah perkongsian tentang cara Jimat dan Selamat Pos Barang.

VN:F [1.8.1_1037]
Rating: 8.3/10 (4 votes cast)
VN:F [1.8.1_1037]
Rating: 0 (from 0 votes)
Cara Jimat dan Selamat Pos Barang8.3104
Related Posts with Thumbnails

10 Comments »

  1. Memang betul kalau dah ada ilmu depan mata tapi tak nak baca dan buat memang tak jadi.

    Ttg pos barang ni kalau tak banyak lagi dan business tak berkembang memanglah mudah pakai pos Malaysia tapi kalau sehari dah cecah 20 ke 30 barangan nak dihantar ke pejabat pos tak larat jugak. Bolehlah dapat perkhidmatan courier….kalau tau caranya fees yang dikenakan amat berpatutan dan tak yah nak beratur mereka datang ambil di rumah, macam saya guna DHL Globalmail untuk oversea market.

    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: +1 (from 1 vote)

    [Reply]

    Mohd Khairudin Saidina Omar

    Mohd Khairudin Reply:

    @Faridsulaiman, betul saya setuju, terima kasih kerana sudi berkongsi di sini :-)

    UA:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UA:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0 (from 0 votes)

    [Reply]

    Comment by Faridsulaiman — May 12, 2010 @ 2:45 pm

  2. cane cara nk gune pos daftar tuh…?
    pegi kaunter,pz2 ckp nk pos daftar..
    kene daftar dlu ke??nk balut barang nyer cane lak??
    saje nk tmbh ilmu.. :wink: bile ader org tnyer,
    jwbn da ader dlm dada..so,bangge ckit.. :mrgreen:

    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0 (from 0 votes)

    [Reply]

    Mohd Khairudin

    Mohd Khairudin Reply:

    @mirul, Pegi kaunter cakap je, barang ni saya nak guna pos daftar :-D . Balut macam kita pos barang biasa je, cuma kita akan diberi macam sticker utk ditampal pada barang yang akan kita pos(pos daftar ada local dan international). Terima kasih

    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0 (from 0 votes)

    [Reply]

    Comment by mirul — March 17, 2011 @ 1:42 pm

  3. Info yang berguna. Dah lama tinggal eBay, insya-Allah akan mula balik. Sebelum nie main ebay dgn dropshipping saja. :)

    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: -1 (from 1 vote)

    [Reply]

    Comment by PelikBinAjaib — August 3, 2011 @ 9:50 am

  4. Kadang2 harga post barang ikut currency gak. Kena survey betul2, kalu main hentam je kadang2 untung pun tarak.

    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: -1 (from 1 vote)

    [Reply]

    Comment by GoldenSilverStone — October 29, 2011 @ 9:34 pm

  5. this is not helpful at all!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: +1 (from 1 vote)

    [Reply]

    Comment by sir — April 9, 2012 @ 11:28 pm

  6. pos daftar ni tempoh dia sampai berapa lama? kalau pos laju 1-3 hari…pos daftar pula ambil masa berapa hari ye?

    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0 (from 0 votes)

    [Reply]

    Mohd Khairudin

    Mohd Khairudin Reply:

    @fatimah, Dalam negara ke luar negara? InsyaAllah 3-6 hari dalam negara, 2-3 minggu luar negara

    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0 (from 0 votes)

    [Reply]

    Comment by fatimah — September 26, 2012 @ 12:42 pm

  7. Immigration …the time to read or check out the content or sites we have linked to below the… bcebgbfbfd

    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0 (from 0 votes)

    [Reply]

    Comment by Smitha433 — April 8, 2014 @ 3:16 am

Leave a comment