Kerja Sebagai Jurutaip Data Pengiklanan

Posted on 3rd January 2011 by Mohd Khairudin in Maklumat,Pendapatan,Renungan - Tags:

Sekarang ni bermacam-macam bentuk peluang bisnes atau kerja ada di internet.  Pilih sahaja yang mana satu anda berkenan.  Saya ingin membuat sedikit ulasan tentang kerja sebagai jurutaip(data pengiklanan).  Sebelum itu ingin saya jelaskan di sini bahawa ulasan saya ini hanyalah pendapat peribadi berdasarkan pengalaman.  Tujuan saya hanya untuk berkongsi dan sama-sama kita membuat penilaian atau kesimpulan terhadap kerja yang ingin saya kupaskan di sini.  Sedikit pun tidak terniat untuk menjatuhkan mana-mana pihak tetapi saya sudah lali dengan bisnes seperti surat berantai ni.  Baiklah, kerja sebagai jurutaip…pada mulanya saya ingatkan mudah sahaja kerjanya hanya menaip kemudian kita akan mendapat bayaran atas usaha yang telah kita buat dengan menaip.  Sangkaan saya jauh sama sekali.  Kita tidak akan menerima bayaran selagi kita tidak berjaya menjual apa yang telah kita taip.  Anda nak tahu apa yang perlu kita taip?  Berdasarkan apa yang telah saya alami mungkin hanya mengubah ayat yang telah sedia ada dan juga nombor akaun bank agar mangsa/mereka yang masih baru nak berkecimpung dengan apa yang dikatakan sebagai bisnes internet turut sama berminat mendapatkan kerja menaip tersebut..kononnya.

Bentuk bisnes seperti ini mungkin disambut baik oleh sesetengah pihak..ooo..macam ni la kot apa yang orang kata bisnes internet.  Tidak jauh bezanya dengan ” Adakah Anda Ingin Menjana Wang RM5000-RM10000 sebulan? Jika ya! Sila hantarkan sampul surat dan wang pos sejumlah RM10″..Selepas itu nak tahu apa yang anda akan terima? Anda mesti sudah dapat mengagaknya. Sila buat seperti apa yang telah saya lakukan..iklan-iklan kan dalam surat khabar dll.  Memang lah dapat kalau betul-betul buat..hantar kepada 500 orang yang betul-betul minat confirm dapat RM5000 tapi sampai bila?  Ini lah bentuk “Surat Berantai”.  Ntahlah sama-sama lah kita buat penilaian bentuk bisnes sebegini..but it’s small matter if you would like to try and you tanggung akibatnya.  Secara peribadi saya rasa macam kita tipu orang je..macam-macam bentuk perniagaan boleh dieksploitasi jadi berhati-hatilah dalam membuat pilihan.  Seterusnya effect kepada bisnes internet yang sebenar.

VN:F [1.8.1_1037]
Rating: 8.2/10 (31 votes cast)
VN:F [1.8.1_1037]
Rating: +23 (from 25 votes)
Kerja Sebagai Jurutaip Data Pengiklanan8.21031
Related Posts with Thumbnails
  

131 Comments »

  1. Betul ke part time ni?

    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0 (from 0 votes)

    Comment by iela — January 30, 2013 @ 10:16 pm

  2. btul ke part time http://www.survey2u.biz

    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: +1 (from 1 vote)

    Comment by iela — January 30, 2013 @ 10:17 pm

  3. terima kasih atas maklumat

    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0 (from 0 votes)

    Comment by zack — February 9, 2013 @ 1:34 am

  4. bukan senang nak senang, bukan susah nak susah..
    Ape pon usaha kita mesti ade habuannya, xkira yang baik atau buruk, seperti yg dikatakan surat berantai ini.. fikirkan jangka masa panjang.. peluang nak berniaga harus ada etikanya..
    *jana pendapatan RM3000 sebulan, betul dah die kate senulan je.. bulan lain2 macamane? hehe..
    *nyaris nak join, nasib baik selidik dulu..

    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: +2 (from 2 votes)

    Comment by jamian — February 15, 2013 @ 12:15 am

  5. sy terdesak sangat nak carik kerjja part time..nmpak pulak “peluang” jurutaip hapekebende tak pernah dengar ni..tp nasib baik sy ni TERcerdik sikit, nak google term “JURUTAIP PENGKIKLANAN MALAYSIA” banyak jugak laman web yang keluar..ayat semua sama je dalam blog and web tu..tapi no. account lain2..syarikat yg dinyatakan pun lain..something fishy there..ada kata “bayar” rm 50 registration and then kite dapat LATIHAN KOMPREHENSIF, ikut panduan tu and bila kita buat sekali pasti balik modal rm50, bila buat lagi dapat rm 50 jugak..so kita dapat tau kenapa mesti nilai itu sama.? blog lain pulak letak Rm 25, lain blog lain harganya..hahahahaha..harap orang mcm en.khairul ni banyak lah dlm dunia ni.. :)

    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: +1 (from 1 vote)

    Comment by putera.johor — March 14, 2013 @ 12:33 am

  6. terima kasih share post ni….
    baru jumpa iklan pasal jurutaip ni… mmg menarik dan dah pikir2 nk join… tp nasib baik pikir blk and try google dlu and jumpa website en.
    thanks sharing info ni… xde la saya jatuh dgn site surat berantai ni…. thanks :)

    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: +1 (from 1 vote)

    Comment by miraliyana — March 20, 2013 @ 9:03 pm

  7. @miraliyana, welcome..bukannya apa rasa tanggungjawab. Semoga dapat membantu mereka yang mmerlukan. Thanks for comment :-)

    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0 (from 0 votes)

    Comment by Mohd Khairudin — March 26, 2013 @ 1:12 am

  8. Satu nasihat yang amat berguna. Treima kasih atas nasihat anda. Kita perlu berhati-hati dgn iklan seperti yg anda senaraikan tadi. Gunalah kesempatan ini untuk tidak ditipu. Pilihlah yang betul2 menyakinkan.

    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0 (from 0 votes)

    Comment by sensasi2020 — March 29, 2013 @ 4:05 am

  9. http://www.jobdirumah.com tu bkn scam…sy dh diberikan e-book n evryday mmg dia akan email kite kerja yg available…pokok pangkal kene rajin duk depan PC n faham english well..sbb all of the job is not from malaysia..urusan dia pon pakai paypal…tq

    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0 (from 0 votes)

    Comment by iela — June 15, 2013 @ 9:30 pm

  10. @iela, terima kasih banyak, diharap perkongsian maklumat ini dapat memberi manfaat kepada semua pelawat..tidak dinafikan dalam konteks bisnes internet kita harus lebih terbuka & positif :-)

    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0 (from 0 votes)

    Comment by Mohd Khairudin — June 15, 2013 @ 11:15 pm

  11. SALAM…
    KLU HR DATA SOLUTION NEH MCM MN PLK EK???
    SY MMG NK CR KEJE PART TIME GAK SKRG…
    TQ!!
    http://jobmudahdataentrydirumah.com

    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0 (from 0 votes)

    Comment by HANI — June 25, 2013 @ 12:58 pm

  12. Gгeat blοg here! Alѕo your sitе loads up fast!
    What host агe you using? Ϲan Ι gеt yοur affiliate lіnk to your host?
    І wіsh mу web site loаded up аs fast аs yоurs lοl

    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 3.0/5 (1 vote cast)
    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: +1 (from 1 vote)

    Comment by World War Z Caly Film — June 26, 2013 @ 1:03 pm

  13. Hani buat je yang mana patut, baca dulu komen2 sini…solat Istikharah ke dulu. Thanks for visit :-)

    UA:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UA:F [1.8.1_1037]
    Rating: +1 (from 1 vote)

    Comment by Mohd Khairudin — June 26, 2013 @ 8:56 pm

  14. Thank you. Internet-webhosting..why not? you can find it by click here :-)

    UA:F [1.8.1_1037]
    Rating: 3.0/5 (1 vote cast)
    UA:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0 (from 0 votes)

    Comment by Mohd Khairudin — June 27, 2013 @ 4:53 am

  15. salam..sy telah menerima flyers seperti ini
    ” Pendapatan Dari Rumah RM 1000-3000+ 2-3jam sehari Rm3000-15000+ 4-6 jam sehari Latihan lengkap disediakan sudah 33tahun di 90negara Daftar sekarang pengambilan segera”
    Kita dikehendaki sms nama umur dan lokasi ke no tel y dinyatakan. Sy telah sms dan dikehendaki ke satu lokasi untuk pemilihan khas.tapi sy masih ragu ragu untuk pergi.
    Adakah ini jurutaip memproses data pengiklanan seperti y dibincangkan atau seumpama denganya? Harap en khairudin dapat memberi pendapat. terima kasih

    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0 (from 0 votes)

    Comment by Fiz — July 22, 2013 @ 5:04 pm

  16. @Fiz, Situasi saudara lalui pernah saya alami. Ingat Duit bukan senang untuk diperoleh, jadi bukan senang untuk org bagi pada kita :-). Masa saya dulu bisnes Multi-Level, ada produk, dulu mungkin relevan sbb masih tak banyak yang serupa @ hampir sama dengan produk tersebut dlm negara. Pada saya seperti yg sy jelaskan sebelum ini tak salah untuk mencuba tapi make sure benar2 wujud syarikat dan produknya. Bukan bertujuan untuk bisnes berunsur pusing-pusing duit dsb. Sy cadangkan Fiz join sy dalam segment Part Time(klik Part Time dan Klik BioRich) . It’s up to you but don’t put yourself in trouble, do some research, G.Luck!

    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0 (from 0 votes)

    Comment by Mohd Khairudin — July 23, 2013 @ 11:54 am

  17. assalamualaikum en.khai..

    sy ade terjumpe 1 website ni, link spt dibawah:

    http://www.tinjauanbandingan.net/?source=google&medium=cpc&term=%2Bkerja%20%2Bpart%20%2Btime%20%2Bonline&matchtype=b&adgroup=Work%20Online&campaign=SC%20SN%20Malaysia%20Malaysian%20Job*MR&network=g&cid=51d6d407edc42#13

    web ni lain sket..dia bukan untuk berkerja dari rumah..just jwp soalan survey..modal pun x payah keluarkan..just register je..bleh tak en.khai tengokkan web ni..then ape pandangan encik? sebab bila sy baca, sy x nampak mcm scam..and sy rasa nak join..thanks in advance

    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0 (from 0 votes)

    Comment by yoppa — August 26, 2013 @ 4:09 pm

  18. bolehkah tuan semak website ini ?..saya ingin cuba kerja secara online tetapi tidak berani , takut kene tipu pulak…

    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0 (from 0 votes)

    Comment by Syafa — September 5, 2013 @ 3:30 pm

  19. http://www.asianhomebizmarketing.com/ boleh percaye ke?

    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0 (from 0 votes)

    Comment by Syafa — September 5, 2013 @ 3:31 pm

  20. Saya baru terjumpa website ini..Seingat saya dulu pernah saya join bisnes2 mcm ni.tp kerjanya sama jer..!!.dia bagi iklan, lepas kena promote iklan tu kepada orang yang kita kenal then kita tukar je no akaun tu ke akaun kita..mcm senang, tp menipu org la tu..!!.

    x baik betul buat kerja mcm ni..skrg saya dah jumpa sendiri bisnes yang memang buat duit untuk saya dan keluarga..ada ibupejabat, ada produk yang berkualiti, ada bimbingan dan memang menguntungkan..

    Kalau minat PM saya@ Whatsaap je saya kat no ni..0126705723..

    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0 (from 0 votes)

    Comment by nizam — September 29, 2013 @ 4:14 pm

  21. Kesian orang Melayu mcm saya yang memg mencari peluang cari duit di Internet katanyer..!!.

    Memg tipu tu kwn2 sekalian..kalau nak try bukak website ni..
    Mysurvey. haa..yang ni memg betul.sbb sy dh dapat Kupon Mcd sebanyak 4x..
    tp xla slalu survey dia..sedih jugak laa..

    Join je saya dan kita sama2 buat bisnes untuk buat duit RM10,000 teruss…
    whatsap jgn x whatsap : 0126705723..giler ah..

    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0 (from 0 votes)

    Comment by nizam — September 29, 2013 @ 4:19 pm

  22. Hello guys!

    http://www.jobdirumah.com is NOT A SCAM.

    THIS IS AN E-COMPANY WEB BASED JOB MEDIATOR WHICH WAS FOUNDED BY TWO MALAYSIAN WEB PROGRAMMERS. THEIR PROFESSIONAL BACKGROUND ARE VERY MUCH RELATED TO THE IT INDUSTRY & THEY ARE STILL DOING WEBSITE DUTIES SUCH AS DOMAIN REGISTRY & PROXY
    SURVEILLANCE. THESE ARE ALL PRO! THEY’RE NOT CAP AYAM PROGRAMMERS OR KAKI TIPU ONLINE BUSINESS SCAMMERS.

    THEY DO ADVERTISE REGULARLY IN HARIAN METRO & THE STAR JOBS FROM TIME TO TIME. YOU CAN ALSO CALL OR TEXT THEM BECAUSE THEY PROVIDE CONTACT NUMBERS & EMAIL ADDRESS. CALL THEM FIRST!
    ASK AS MUCH AS YOU CAN. IF THEY ARE GENUINE & TRUSTWORTHY THEY WILL EXPLAIN TO YOU PATIENTLY. PROFESSIONALS WILL ALWAYS REPLY TO YOUR INQUIRIES.

    PLEASE DO NOT BE INFLUENCED BY JURUTYPIST.COM OR SURVEY.COM
    WEBSITES WHICH OFFERED NO GUARANTEE IN GETTING ONLINE JOBS (DOMESTIC OR INTERNATIONAL) & THE REASON WHY THEY’RE STILL OPERATING, SCAMMING PEOPLE IS BECAUSE YOU ALLOW THEM TO! BY CONTINUING GIVING MONEY TO THEM. WEB PROGRAMMERS ARE POTENTIAL HACKERS IN DEFINITION, THEY CAN ALSO GET INTO YOUR PERSONAL BANKING ACCOUNT DETAILS & USE YOUR BANKING ID TO COMMIT FORGERY OFFENCE. DON’T SIMPLY GIVE YOUR ACCOUNT OR IC NUMBERS!

    MALAYSIANS HAVE SUCCUMBED INTO THESE ONLINE SCAMS BECAUSE THEY’RE THE EASIEST TARGET, OTHER COUNTRY’S CITIZENS ARE NOT INTERESTED IN THESE BECAUSE THEY PROBABLY AREN’T THAT DESPERATE LIKE US HERE. MALAYSIANS IN MAJORITY ARE FULL TIME INTERNET SURFERS & WE DO LIKE TRYING ONLINE JOBS TO GAIN EXTRA INCOME.

    MY ADVICE IS DON’T PAY UNTIL YOU GET TO CALL OR EMAIL THESE WEB PROGRAMMERS AND MAKE SURE THEY EXIST! AND THEN MAKE THE PAYMENT & FOLLOW THE INSTRUCTIONS ACCORDINGLY.

    SOURCE: BASED ON REAL LIFE EXPERIENCE.

    THANK YOU! AND GOD BLESS!

    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: +1 (from 1 vote)

    Comment by adriana lee — November 1, 2013 @ 10:34 am

  23. @adriana lee, thank you so much for your explaination, hopefully they will hear about this, personally I’m waiting this valuable info. Your highlight was greatly appreciated..g.luck.

    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0 (from 0 votes)

    Comment by Mohd Khairudin — November 1, 2013 @ 10:51 am

  24. @Mohd Khairudin,

    Yup. Sure! I hope more Malaysians will avoid these online scams.
    But surely there are valid jobs from the internet. Just need to be extra careful.

    You blog has helped many people, THANK YOU!

    All the best to u too!

    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0 (from 0 votes)

    Comment by adriana lee — November 1, 2013 @ 6:34 pm

  25. @Mohd Khairudin,

    Oh! One more thing. I found this great way on how to deal with these online scamming companies. Here’s what the poor victims can do:

    http://asiaparttime.com/blog/asiaparttime/list-of-reported-scam-companies/

    As the Malaysia Most Trustable Part Time Job Community, we are providing a channel for you to share your experience on being SCAM. If you are one of the victim, you are invited to share it with the community. It is our responsibility to fight against them. Help us to build a SCAM-Free community and nation.

    Please REPORT these scammy companies in the following format:

    Company Name / Scammer Name: [Scammy Company Name]
    Location: [Company Address]
    Contact: [Contact person]
    Painful Experience: [How do they scam you?]
    Company Name:
    Location:
    Contact:
    Painful Experience: (example) Asked me to pay money for buying Data Entry Software.

    MAKE A REPORT & TAKE ACTION!

    TQ!

    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0 (from 0 votes)

    Comment by adriana lee — November 1, 2013 @ 10:48 pm

  26. @nizam,

    dulu pun saya pernah join….kejenya ..kena cari cutomer…klu jurutaip data pengiklanan memang lah scam…dan akhirnya saya jumpa website yg boleh di percayai….di mana job nie menawarkan lebih 10,000 jawatan kosong….

    klu nak join atau nak singgah jap pun boleh…sila layari http://www.jobdirumah.com/rabia79

    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0 (from 0 votes)

    Comment by Rabiatuladawiah — November 15, 2013 @ 1:45 am

  27. Salam, Encik Khairuddin,

    Saya ada hantar email berkenaan jobdirumah.
    saya tunggu feedback anda.

    Terima Kasih.

    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0 (from 0 votes)

    Comment by farah — November 16, 2013 @ 7:20 pm

  28. jurutypist is definitely a scam. Misleading betul bila dia cakap kerja jurutaip dari rumah. Padahal kena buat iklan segala bagai. Macam perlukan full-commitment. Bukan sekadar untuk kerja time lapang. Haih…jadi mangsa jugak aku. Rugi RM30. Derma kat masjid pun tak pernah bagi byk tu. Untuk rujukan korang, aku sertakan kat sini yang “kononnya” ebook latihan untuk wat kerja jurutaip tu. harap membantu korang dan buatlah penilaian sendiri. https://drive.google.com/file/d/0B0iD3ttuZR8TMWFxUXZzblJIQjQ/edit?usp=sharing

    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0 (from 0 votes)

    Comment by ayep — February 18, 2014 @ 10:39 am

  29. sye hampir nak join…sedang mencari keje…macam bes je mule2 dengar xsangka pulak gitu rupenye

    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: -1 (from 1 vote)

    Comment by yana — April 2, 2014 @ 12:40 pm

  30. easyjob88.webs.com fake or real??????

    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0 (from 0 votes)

    Comment by eyra — April 5, 2014 @ 6:59 pm

  31. Assalamulaikum , sye nak tanye , ni pasal kerani data part time, sye bru interview dekat pj bangunan commerce square . company name stella management. tapi kena byr pendaftaran 280, sye kate byr setengah bleh? , lagi stengah potong gaji pertma , die kate boleh, kerja die mmg senang , die bagi databse list nama,alamat,no ape semua , kne buat template tu je.Kerja ni tkde contrak, die ade itam putih , tapi sye kate kt die , nk blek pikir dlu , borang itam putih tu nk bwk blek , die xkasi , so sye nk tnye kt korang, kot prnh pegi tk kt company ni , ni alamat die , unit 326, tingkat 3,block a3,commerce square no9, jln pjs 8/9,46150 petaling jaya selangor

    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0 (from 0 votes)

    Comment by Izudeen — January 12, 2016 @ 6:23 pm

  32. xsPPWz http://www.FyLitCl7Pf7kjQdDUOLQOuaxTXbj5iNG.com

    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.8.1_1037]
    Rating: 0 (from 0 votes)

    Comment by Mark — February 7, 2016 @ 11:48 pm

Leave a comment

Mohd Khairudin Dot Com

↑ Grab this Headline Animator