Rebus Air Tanpa Menggunakan Tenaga Elektrik @ Dapur Gas @ Api

Maybe ada yang berminat untuk membaca dan melihat post saya sebelum ni.  Sumber Tenaga pada masa kini semakin hari semakin sukar.  Ramai masyarakat dunia telah mengaplikasikan tenaga yang percuma dan mesra alam.  Tenaga Suria telah lama digunapakai oleh negara-negara Maju untuk tujuan peindustrian dan Domestik.  Walaupun begitu Malaysia juga telah mengorak langkah dalam industri Solar ni.  Di Malaysia pun sudah banyak produk-produk berasaskan tenaga solar seperti kereta, lampu jalan, pemanas air dan sebagainya.  Alhamdulillah berfungsi juga produk yang dimodifikasi untuk merebus air dalam masa yang lebih singkat:

Kapasiti : 1.5 Liter

Tempoh Sebelum: Lebih Kurang dua jam setengah baru mencapai 100 degree celcius

Tempoh Selepas : Dua jam sepuluh minit mencapai 100 degree celcius(bergantung kepada pancaran cahaya matahari).

Teori: Pemindahan Haba(Radiasi, Pengaliran dan Perolakan)

Kegunaan: Masak air (sesuai untuk kegunaan domestik atau aktiviti “outdoor” seperti camping, picnic and so on).

CATIA Assembly Drawing:

 

 

 

 

 

The real product..hehe..(macam bekas makanan ayam daging)

Sumber Produk

  

4 Comments »

  1. […] Rebus Air Tanpa Menggunakan Tenaga Elektrik @ Dapur Gas @ Api … Tags: tanpa dapur, tanpa dapur gas, tanpa tenaga elektrik, tenaga solar Belajar, Kongsi Produk, Maklumat, Pendidikan, Renungan, Rujukan, Teknologi. Sila Berikan Ulasan Bernas Anda. Nama (required) … Lihat Lebih Lanjut […]

    Pingback by Rebus Air Tanpa Menggunakan Tenaga Elektrik @ Dapur Gas @ Api … | i1 Electric — May 25, 2011 @ 3:31 am

  2. […] Rebus Air Tanpa Menggunakan Tenaga Elektrik @ Dapur Gas @ Api Rebus Air Tanpa Menggunakan Tenaga Elektrik @ Dapur Gas @ Api … Tags: tanpa dapur, tanpa dapur gas, tanpa tenaga elektrik, tenaga solar Belajar, Kongsi Produk, Maklumat, Pendidikan, Renungan, Rujukan, Teknologi. … Lihat Lebih Lanjut […]

    Pingback by Rebus Air Tanpa Menggunakan Tenaga Elektrik @ Dapur Gas @ Api | i1 Electric — May 29, 2011 @ 6:21 am

  3. Syioknya! Ada jual kat mana2 kedai tak?

    Comment by Max Generation — June 23, 2011 @ 1:31 am

  4. @Max Generation, beli SK-TF dan buat modifikasi sendiri je 😉

    Comment by Mohd Khairudin — June 23, 2011 @ 5:57 am

Leave a comment

Mohd Khairudin Dot Com

↑ Grab this Headline Animator