Buat Roti Sendiri

Posted on 5th March 2012 by Mohd Khairudin in Makanan,Pengenalan,Teknologi - Tags:

Salam hormat untuk semua, hari ni saya ingin bercerita tentang roti.  Roti dihasilkan daripada tepung gandum dan yis. Roti biasanya “famous” di negara Arab,..erk sebab itu sampai ke negara kita pun ada Roti Arab. Betul ke tu? cari lah sendiri :-). . .

Sebenarnya anda boleh buat roti sendiri untuk dinikmati bersama ahli keluarga. Anda tidak perlu lagi rasa sangsi dengan barang makanan yang anda sendiri buat betul tak? Jika anda ada masa la, jika anda r**in la.  Cuma untuk membuat roti kecil-kecilan pun memerlukan sedikit kos permulaan la.. ya la, nanti berketol pulak lengan untuk mengadun tepung.. Gunakan bread maker je :-)… Al-kisah apabila dapur kecil ku jadi kilang roti kecil-kecilan..

kemudian tepung diuli dan diadun menggunakan bread maker…teknologi..teknologi

seterusnya tepung dibiarkan mengembang dengan meletakkan dalam bekas bertutup..secara saintifik kita panggil “vaccum”..iye ke?…

kemudian bila sudah kembang..ooo kecil ya?

Besar yang di bawah pun boleh…

🙂 hehehe.. kemudian bila sudah kembang elok tu kita bakar tepung supaya jadi roti

Finally, jadi roti yang boleh dimakan.. cecah dengan air teh, air milo, kuah gulai,… buat burger dsb.

Bukan nak menunjuk kita pandai buat roti..tapi nak berkongsi cerita buat roti, pssssttt! Jangan bagitau orang roti ni bukan saya yang buat tapi bini saya.. saya tolong makan je nyam! Nyam! Nyam! Yang bawah ni khas..

Rasa kembang perut makan roti..Alhamdulillah rezeki, insyaAllah anda pun boleh cuba , google je cara-cara dan bahan-bahan dia tu 🙂 .

Terima kasih kepada yang sudi menjenguk ke blog saya, semoga anda panjang umur dan murah rezeki.

p/s: Teknologi sekarang kian pesat membangun, terpulang pada kita samada mampu atau tak untuk menggapainya.

 

 

  

4,494 Comments »

No comments yet.

Leave a comment

Mohd Khairudin Dot Com

↑ Grab this Headline Animator