Gulai Lemak Cara Emak

Posted on 12th May 2015 by Mohd Khairudin in Belajar,Makanan,Rujukan - Tags:

Salam Sejahtera, lama betul tak update blog.. Haa.. Tau tak pe😁, hari saya ingin berkongsi cara masak gulai lemak ikan. Saya suka makan gulai lemak terutamanya masakan emak saya. Oleh sebab berada jauh daripada emak, jadi saya kena masak sendiri. So.. Kena telimage image image image image image image image image image image image image imageefon emak untuk petua masak gulai lemak yang sedap😅.

Sebenarnya saya ni jenis memilih atau cerewet juga pasal makan, tapi kalau dah “No Option!” Redha je laa.. Lagi satu saya sejak kecil lagi, makan nasi mesti ada ulam.. Kalau makan tak ada ulam atau sayur, makan gitu-gitu je, sebab itu la kot saya still slim(keh! Keh! Jgn mare..)

All right, berbalik kepada Gulai Lemak Cara Emak;

Ada syarat-syarat yang perlu dipatuhi untuk sedap(mengikut selera saya atau kami sekeluarga); bukan apa masakan kadang-kadang tu main campur saja.

Sebagai contoh: Masak Lemak pun masuk bawang puteh, Masak Kari pun masuk tak masuk bawang putih, masak lemak pun bubuh serai dll.

Berikut bahan-bahan untuk masak gulai lemak cara emak: Sukatan agak le sendiri sampai sedap, edit le kalau tak sedap(hehehe..)

1. Bawang Merah (bawang kecil)

2. Kunyit Hidup

3. Lengkuas Hidup

4. Garam

5. Lada kering

ops! Ni bukan Gulai Lemak Cili Padi, kalau nak juga.. Kena cari cili padi k👍

6. Santan segar

7. Ikan le😁

8. Asam kandis .. Gelugor pun boleh kot

Kemudian buat sendiri laa

 

 

 

  

No Comments »

No comments yet.

Leave a comment

Mohd Khairudin Dot Com

↑ Grab this Headline Animator