Rumah

Posted on 7th October 2017 by Mohd Khairudin in Renungan,Rumah - Tags:

Salam hormat kepada semua pengunjung blog. Pada kali ini saya ingin berkongsi tentang rumah. Syukur Alhamdulillah tahun ni saya telah dikurniakan rezeki untuk mendiami rumah sendiri. Bertahun kami menyewa rumah(Quarters) kerajaan.  Bak kata orang rezeki, ajal dan maut di tangan Tuhan. Bagi mereka yang belum menetap dirumah sendiri jangan bersedih mungkin masanya kan tiba, mungkin rezeki anda terdapat pada “part” yang lain seperti kebebasan, melancong, kereta, sentiasa cukup dll. 🙂 .

walau apa pun kita akan sentiasa berusaha untuk kebaikan dan kejayaan hidup. Baiklah.. Jika cakap tentang rumah.. Harga rumah semakin hari semakin naik kan? Betul tak! Tapi tengok kawasan juga la kan. Hakikat yang harus diterima oleh saya rumah saya keluasannya tidak berbaloi dengan harga.. Senang cerita harga mahal tapi sempit atau tak cukup luas.. Bukan kita tak bersyukur tapi begitu lah hakikat.. Mungkin kebanyakan rumah taman begitu lah lebih lebih lagi lokasi berdekatan dengan pusat pendidikan atau bandar serta tempat tinggi (terlindung daripada kawasan banjir).  Jadi.. Jika nak puas hati lebih baik beli tanah lepas tu buat rumah sendiri.. Save banyak katanya.. Apa apa pun pandangan masing2 & akan ada pro dan kon nya.

Bersambung.. (Jika berkelapangan) 🙂

  

Trading Forex Guna MetaTrader

Posted on 3rd August 2017 by Mohd Khairudin in Maklumat,Rujukan,Teknologi - Tags:

Assalammualaikum dan Selamat Sejahtera..

Perisian yang paling mendapat tempat dikalangan trader seluruh dunia ialah perisian MetaTrader 4. Kebiasaanya syarikat broker akan membangunkan/menyediakan perisian untuk kegunaan klien mereka. Walaupun begitu, perisian MetaTrader 4 lebih mendapat langganan banyak broker mahupun trader. Sekarang MetaTrader 5 telah mula digunakan oleh sesetengah broker atau trader.

Anda boleh mendapatkan perisian MetaTrader 4 atau MetaTrader 5 di laman MetaQuotes untuk Trading Forex, Spot Emas, Minyak Mentah dll.

Bersambung…

  

Daftarkan Diri Dengan Broker

Posted on 3rd August 2017 by Mohd Khairudin in Maklumat,Rujukan - Tags:

Assalammualaikum dan Selamat Sejahtera..

Bagi memulakan perancangan anda untuk berkecimpung sebagai seorang Trader Forex, anda hendaklah mendaftarkan diri dengan broker. Terdapat banyak broker secara atas talian (online).. Cuma anda kena selidik dahulu mana satu pilihan yang baik & sesuai untuk anda. 

Jika anda zero knowledge.. Tak perlu risau kerana sudah banyak broker yang menawarkan khidmat nasihat, panduan belajar Trading Forex.. Berbanding 10 tahun dahulu.. Masa dahulu pihak broker sangat sukar untuk berkongsi kaedah, tips dan teknik untuk trade… Walaubagaimanapun ada juga broker yang jenis mengambil kesempatan iaitu sengaja menyampaikan berita(news) yang membuatkan trader trader baru tergesa-gesa untuk masuk entri(membeli/menjual matawang).. So hati-hati dengan helah sesetengah broker 🙂

Kebiasaanya broker akan menyediakan akaun percubaan atau lebih dikenali sebagai akaun demo (demonstrasi) atau ada yang panggil virtual account.. Iaitu akaun latihan..Khusus untuk mereka yang baru belajar trading. 

Belajar lah bagaimana cara untuk trade sampai pandai dengan akaun demo.. Trade Profit(untung) atau Loss(rugi) biasanya tidak memberi kesan dari segi emosi sangat.. Kerana anda tidak menggunakan duit betul. Anda akan menggunakan duit betul selepas anda deposit wang ke akaun Live anda.. Saya cadangkan anda untuk gunakan modal kecil dan lot kecil sahaja dulu jika anda trade akaun live(akaun sebenar)

Macam kawan trader saya, dia trade akaun live hanya bermodalkan dalam $10.. Tetapi pada hujung minggu dia boleh withdraw $30 🙂

Bersambung…

  

Mohd Khairudin Dot Com

↑ Grab this Headline Animator