Nuzul Quran sudah lepas. Ini bermakna sudah lebih 15 hari kita berpuasa.  Lagu-lagu raya sudah didengdangkan di corong-corong radio (teringat masa sekolah cikgu ajar buat karangan).  Emm…straight to the point..ramai yang masih bertanya tentang macam mana cara untuk download lagu dan/atau video dari youtube. Sebenarnya saya pun bukannya tahu sangat cuma guna kaedah “try and error”.  Guna pakcik google je.  Since internet sebagai medium penting dalam mencari apa aje resources so kita cuba-cuba saja selagi boleh. Sebenarnya benda-benda berkaitan upload dan download ni boleh dikira subjektif sebab perlu berhati-hati.. Faham-faham je la bukannya barang sendiri. Banyak kes berkaitan apa ntah diorang panggil undispute violation, copyright..

Memang la kalau kita nak beli produk yang original biasanya mahal..So bila dah tahu macam mana untuk dapatkan stok  tak perlu la kita terlebih kreatif untuk mengkomersialkan tanpa kebenaran Hak Cipta orang lain. Cukup la untuk kita dengar dan tengok sendiri sebab tak mampu nak beli yang ori. Ok la wey rasa janggal la nak melebih komen tentang semua ni. Banyak lagi kerja lain yang kita boleh buat, lebih afdal daripada memanipulate hak cipta orang lain.

Anyway since ramai yang tanya, so saya kongsi apa yang saya tahu je ya..memang banyak cara untuk download video atau lagu nih. Berlambak laman download yang berfungsi sebagai redirect link. Tidak dinafikan ini antara kaedah untuk memancing traffic pelawat dalam urusan pemasaran produk, service yang sebenar..termasuk lah blog dalam meningkatkan site ranking..cuma jangan tersalah pilih jalan. Terdapat banyak software yang boleh digunakan seperti Limewire, orbitdownloader, Internet Download Manager dll. Malah direct from internet pun banyak juga.

Sebelum itu ada satu perkara penting yang ingin saya kongsikan. Mungkin sudah ramai yang tahu. Dalam kita membuat kerja penting seperti download fail atau apa-apa nota..kadang-kadang dukumen yang kita download “broken” atau hilang isinya. Jika perkara ini berlaku contoh software yang sesuai ialah seperti Internet Download Manager (IDM).  Software sebegini boleh muat turun (“download”) dokumen walaupun dalam keadaan line internet yang slow macam siput. Haa..tunggulah korang! Ia juga boleh resume balik jika “internet down”. Terdapat banyak persaingan di antara syarikat-syarikat pengeluar perisian dan juga individu di internet yang memasarkan produk mereka. Open sources banyak..perisian percuma pun banyak. That’s why internet ni bukan sahaja sumber maklumat malah lebih daripada itu.

Oh, ya! hampir terlupa tajuk utama ” macam mana download video Youtube?”. Nak download video Raya ek? Lagu Raya ek? 🙂 . Pergi ke Youtube search je contohya lagu raya. Bila you all jumpa video pilihan copy je url dia ke mana-mana converter site..Tak kan tak tahu kot..taip je..jujur la wey dengan pak cik google tu. Salah satunya laman ni . Tak tahu juga ke macam mana? “Bacalah!”

8 visitors online now
1 guests, 7 bots, 0 members
Max visitors today: 16 at 03:02 am UTC
This month: 24 at 09-04-2020 10:47 am UTC
This year: 83 at 03-12-2020 10:38 pm UTC
All time: 139 at 07-20-2019 03:14 pm UTC