Bentuk Phishing Terbaru

Posted on 18th June 2011 by admin in Pengenalan - Tags:

Semalam saya ada check email..saya dapati ada bentuk phishing terbaru.  Saya tak banyak masa untuk membuat ulasan tentang semua ni..busy dengan tugas..so saya ingin berkongsi di sini dengan kawan-kawan dan semua pelawat agar sentiasa berwaspada.  Saya terpanggil untuk berkongsi di sini sebab sudah ramai yang terkena walaupun sistem sekuriti sentiasa di “improve” atau “update”.. Apa-apa pun kita kena tahu membezakan yang mana benar dan yang mana palsu.  Dalam keghairahan kita menikmati kecanggihan teknologi jangan sampai kita merana akibat teknologi yang kita ikuti.. Teknologi untuk kemudahan kita bukan menyusahkan kita..so waspada lah dengan sebarang transaksi secara atas talian(online)..Berikut phishing yang cuba dibuat oleh “Penyamun” internet terhadap saya..mungkin dalam spam folder anda sudah berlambak..bagi yang belum tahu jom kita lihat satu persatu landing page yang “Penyamun” ni buat…oh ya! Sebelum itu “jangan mudah melatah” mungkin “Penyamun atau penyamun-penyamun ni telah berjaya “hack” domain(www….) kemudian mempergunakannya untuk kepentingan mereka.. So kepada pemilik domain berkenaan sila buat siasatan dan tindakan yang perlu.. Jom! kita roll “print screen”>>> nak baca lagi klik sini…

Please follow and like us:
error
  
PRchecker.info

Waspada! Username dan Password

Posted on 25th February 2011 by admin in Pengenalan - Tags: , , ,

Di bawah ini contoh email terbaru daripada phisher(orang yang membuat phishing). Jadi sila berwaspada, elakkan daripada menggunakan atau jangan gunakan link(pautan) secara terus daripada dalam email untuk login ke akaun bank jika kita menggunakan perkhidmatan eBanking. Tidak kira mana-mana bank.

p/s: so, waspada! username dan password anda

Please follow and like us:
error
  
PRchecker.info

Dah Lah SPAM Curi Maklumat Lagi

Posted on 16th November 2009 by admin in Pendidikan - Tags: , , , ,

Pada pagi ini semasa saya check email macam biasa la email SPAM yang perlu kita bersihkan. Saya sekali lagi terima SPAM yang berunsur phishing. Saya percaya sudah ramai yang pastinya kenal yang mana phishing dan yang mana laman web yang sebenar. Salah satu cara untuk kita kenal ialah selain nama domain(cth: Maybank ialah www.maybank2u.com.my) dengan melihat http dia ada s di depan p sewaktu login atau https://www.maybank2u.com.my. Safety certificate(ssl certificate). Namun bagi yang masih baru khususnya dalam perbankan internet walaupun sudah dimaklumkan oleh pihak bank supaya “clear cache”, berhati-hati dengan phishing, berhati-hati dengan SPAM dll. Jika email yang mereka terima menyamar sebagai pihak bank yang mengatakan “Distributed Denial of Service !” of course pelanggan fikir akaun mereka ada masalah, perlu dibaiki atau dikemaskini. Sedangkan yang menghantar merupakan mereka yang tidak kenal erti yang mana hak dan yang mana bukan hak, pentingkan diri, nak kaut duit orang dengan senang, ingin menyamun wang mereka.

nak baca lagi klik sini…

Please follow and like us:
error
  
PRchecker.info

Mohd Khairudin Dot Com

↑ Grab this Headline Animator

 2006-2019 | www.mohdkhairudin.com | Part Time Trader Since 2006
10 visitors online now
8 guests, 2 bots, 0 members
Max visitors today: 16 at 09:20 am UTC
This month: 21 at 02-04-2020 07:13 pm UTC
This year: 28 at 01-18-2020 04:26 am UTC
All time: 139 at 07-20-2019 03:14 pm UTC